For 25 liter vin. Både hetvin og bordvin

UTSTYR

25-30 liters vinbøtte i plast egner seg spesielt godt for fruktgjæring. Vinbøtte på 25 liter passer best som tappekar. Ballong- og flaskerens er et utmerket rengjørings- og steriliseringsmiddel. Skal brukes til alt utstyr som kommer i kontakt med vinen. Gjærlås slipper ut evt.  overtrykk/kullsyre som dannes i vinen under gjæringen. ”Hatten” på gjærlåsen skal sitte på under hele gjæringstiden. Hevert brukes ved omtapping av vinen og for å bli kvitt bunnsatsen. Oechslevekt (gjærmåler) brukes for å kunne følge gjæringens utvikling. Man måler sukkerinnhold, jo dypere måleren synker desto mindre sukker og nærmere slutten av gjæringen. Filterapparat anbefales om vinen ikke blir klar tross tilsetting av klaringsmiddel. Klaringsmiddel være brukt før filtrering. Vinkork brukes for å tette vinflaskene. Bag-in-box er bra for kortere lagringsvin. Det lønner seg alltid å bruke en korkebanker av høy kvalitet.

For et profesjonelt resultat ved hjemmebrygging av vin bør man en del utstyr tilgjengelig. Bl.a. gjæringskar, (bøtte, plastdunk eller vinbøtte på 25-30 liter) hevert, gjærmåler (oechslevekt), målebeger samt et omtappingskar på minst 25 liter. Anvisning og oppskrift for 25 liter vin på egen frukt og bær brygget med Scala Designs ingredienser finnes med i forpakningen.

INNHOLD

Pose E:            Rendyrket spesialgjær, 8 g.

Pose B:            Gjæringssalt, 10 g (diammoniumfosfat) Næring til gjæren.

Pose A:            Pektoenzym, 5 g (pektolase).

Pose H:            Gjærstopp, 10 g (kaliumpyrosulfid/vinsvovel E224 og kaliumsorbat E202).

Pose J:            Klaringsmiddel, 15 g (kiselsol).

Pose K:            Klaringsmiddel, 10 g (gelatin).

Nettovekt: ca 65 g.

OPPSKRIFT
Vin basert på egen frukt og bær

Bær/frukt

Vintype

Frukt/bærmengde

Sukker i kg

Plomme

Lett
Sterk

12 kg
14 kg

3 kg
5 kg

Druer

Lett
Sterk

12 kg
12 kg

3 kg
5 kg

Hyllebær (uten stilker)

Lett
Sterk

9 kg
11 kg

3,5 kg
5,5 kg

Fiken

Sterk

4 kg

5 kg

Kirsebær

Lett

14 kg

5,5 kg

Rips (modne)

Lett
Sterk

8 kg
12 kg

3 kg
4,5 kg

Solbær

Lett
Sterk

8 kg
9 kg

3,5 kg
5,5 kg

Eple (ferske)

Lett
Sterk

13 kg
16 kg

2,5 kg
4,5 kg

Stikkelsbær

Lett
Sterk

8 kg
8 kg

3 kg
5 kg

 

BRUKSANVISNING
Les nøye gjennom hele bruksanvisningen før du setter i gang. Det er viktig at alt utstyr som skal komme i kontakt med vinen er ordentlig rengjort. Rengjør med ballong- og flaskerens.

FRUKTBEREDNING
Frukten skal renses fra alle kjerner, skall osv. Deretter finfordeles frukten. Rosiner og bær skylles nøye i vann. Hell 12 liter kokende vann over den rengjorte frukten. Rør om ordentlig og la så blandingen stå og trekke i minst 5 timer. Dekk over bøtta med et håndkle eller liknende. Etter 5 timer når fruktmassen har kjølnet til 22-25°C tilsettes 200 g sukker samt hele innholdet i pose A og B samt halvparten av pose E (resten tilsettes senere). Rør om ordentlig og dekk over bøtta med ett håndkle. Gjæringen skal nå pågå i 5 døgn. Rør om i fruktmassen en gang om dagen.

ETTER 5 DØGN
Sil vinmosten gjennom en silduk eller liknende til en rengjort vinbøtte. Den resterende fruktmassen spes ut med 4 liter kokende vann, la svalne til 22-25°C. Sil deretter fruktmusten som tidligere.

GJÆRING
For lettvin (type 1-7) løs opp 2 kg sukker i vinmosten. For sterkvin (type 8-14) løs opp 3 kg sukker i vinmosten. Deretter fyller du opp med 22-25°C vann til et total volum på 20 liter. Tilsett resterende innhold av pose E og rist godt. Sett på lokket på bøtta og gjærlås til halvparten er fylt med vann.

ETTER 5-7 DAGERS GJÆRING
Løs opp resten av sukkeret i 4 liter varmt vann. La svalne til 22-25°C. Hell forsiktig blandingen i gjæringskaret og rør om. Sett tilbake gjærlåsen som er fylt halvveis med vann. Etter ytterligere ca 8-10 døgns gjæring, for sterkvin 16-18 døgn, bør gjæringen være over. Gjærmåleren (oechslevekten) skal vise 0 eller under (svart skala), se gode råd 4. For visse viner, spesielt søte sterkviner, blir derimot sluttverdien høyere og havner på pluss (hvit skala), se gode råd 1. Når vinen er ferdiggjæret tappes den om til et rent gjæringskar med hjelp av en hevert. Pass på at bunnsatsen ikke kommer med. Tilsett pose H og rist. La vinen stå for avgjæring i 4 dager og rist vinen kraftig flere ganger de 2 første dagene for å få bort kullsyren.

KLARING
Når kullsyren er borte, tilsett pose J i karet og rist godt. Gjenta prosessen med pose K. Vinen skal nå klarne i ca 4-8 dager. Plasser karet på et kjølig sted. Om det ikke klarner i løpet av perioden la det stå ytterligere noen dager, se gode råd 5. Vil du fremskynde prosessen kan du filtrere den med et filterapparat. Tapp da først om vinen. Når det er krystallklart tappes det om til et rent kar. Unngå å få med bunnsatsen. Smak på vinen. Ønskes en søtere vin kan du nå ettersøte, se gode råd 8.

LAGRING
Vinen skal nå tappes på vel rengjorte flasker eller bag-in-box. 1-3 måneders lagring forbedrer vinens kvalitet. Vin som lagres i flasker med kork skal oppbevares liggende slik at orken ikke tørker. Den ferske og skarpe smaken av en ung vin kan ha forsvunnet allerede etter noen ukers lagring. Kvalitet og bouquet forbedres betydelig etter ytterligere noen måneders lagring.

GODE RÅD
1.Det bobler ikke
Betyr i de fleste tilfeller på lekkasje ved festeinnretningen for gjærlåsen eller i gjærbøttas åpning. Finnes det skum på overflaten så gjærer det. Med tre hydrometermålinger kan du kontrollere hastigheten på gjæringen. De avleste verdiene skal bli lavere for hver dag. Prøvene skal gjøres med 2-3 dagers mellomrom. Om verdiene er uforandret har gjæringen opphørt. Det kan ha blitt feil med gjæren. Den kan for eksempel ha dødd ved tilsetting av for varmt vann. Om det etter to døgn etter tilsetting av gjæren ikke synes aktivitet i vinmosten starter du en forkultur som forklart i gode råd 2.

2. Forkultur
3 dl vinmost spes ut med 3 dl vann i en vinflaske og tilsettes halve posen av en ny vingjær. Sett en dott med bomull eller liknende i åpningen. Etter 2-3 dager, når en kraftig gjæring er i gang, helles forkulturen i gjærkaret.

3. Gjæringsvilkår
Gjæringen skal helst pågå ca. 10 dager under konstant temperatur 22-25°C på et trekkfritt sted uten sollys. Er temperaturen lavere må du beregne lengre gjæringstid. Dårlig gjæringsaktivitet i begynnelsen kan bety at det er lite oksygen i mosten. Tapp da mosten om og ”kvel” heverten slik at det drypper sakte.

4. Gjæringen har stoppet
Bryggen er ferdiggjæret og ”ploppingen” har stoppet. Skumlaget som har blitt dannet har lagt seg. En brun ”rand” finnes på karets innside og mosten er ikke lenger søt. Bruk alltid gjærmåler (oechslevekt?), se gode råd 1. Vinen skal gjære ut av seg selv og ikke avbrytes. Jo lengre gjæring - desto tørrere vin. Helt utgjæret vin pleier å være tørr, så ettersøt etter din smak.

5. Vinen klarner ikke
Kan være vannet. Tapp om vinen med noen dagers intervall. Vær nøye med å riste bort kullsyren ettersom den forhindrer at vinen blir klar. Man kan også bruke klaringsmiddel. Siste mulighet er å bruke filterapparat.

6. Vinen smaker av gjær
Ingenting er galt. Det kan være kullsyre igjen. Rist bort den eller gjør en omtapping og ”kvel” heverten slik at det drypper langsomt.

7. Vinen er for søt
Feil. Gjæringen har stoppet for tidlig. Forsøk å få i gang gjæringen med en forkultur og hetvinsgjær. Er gjærstopp allerede tilsatt, bland da vinen med en tørr vin eller tilsett sitronsyre for å få opp syrligheten, maks 50 g/25 liter. Ønskes en ”grovere” (barskere) vin tilsettes tannin, ca 2 g/25 liter.

8. Vinen er for sur
En uvanlig feil. Kan komme av kullsyre. Rist dette bort. Ellers ettersøtes med sukkerlake og bruk gjærmåler (oechslevekt). Bruk 5 g sukker/liter vin og smak. Gjenta til du er fornøyd. 100 g sukker/20 liter vin gir en hydrometer økning med ca 2 grader.

9. Vinen har en bismak
Den kan ha oksydert. For mye luft har vært i kontakt med vinen. Å tilsette vinsvovel bremser prosessen, men oksidasjonen forsvinner ikke.

LYKKE TIL!