Left Fortsett å handle
Din ordre

Du har ingen produkter i din handlekurv

Gjør vinen mer smakfull:
149,00 kr 169,00 kr
149,00 kr 169,00 kr

Flaskeposten

 
Kjære vinlegger
Her har vi valgt å fokusere på en del spørsmål vi har fått fra medlemmer som har ringt oss. Men fortsett å skriv til oss eller legg inn innlegg i bloggen vår. Alt blir lest og behandlet på beste måte. Hvis vi publiserer brevet ditt, får du en hyggelig overraskelse i posten.

Dialog med medlemmene våre er viktig for oss, fordi det gir oss svar på hva dere lurer på og hva dere er opptatt av. På den måten blir vi bedre i stand til å opprettholde og utvikle den vinklubben dere fortjener. Takk for at du tar kontakt!
 
 
Hei Vinklubben

Jeg er helt ny i denne klubben og har akkurat fått min første sending fra dere. Før jeg setter i gang vil jeg gjerne vite hva stormgjæring er for noe, slik at jeg kan unngå det.

Stormgjæring er så kraftig gjæring at vinen "skummer over". Dette skjer så og si bare med rødviner og portvin, og er ofte et resultat av at temperaturen er for høy i vinbøtta når gjæren tilsettes. Når stormgjæring oppstår, må du senke temperaturen slik at gjæringen roer seg ned. Hell 3-4 dl iskaldt vann på vinbøtta for å stoppe det verste, og sett deretter vinbøtta på et kjøligere sted i 2-3 dager. Deretter kan vinbøtta settes tilbake i normal romtemperatur.

Tomme vinflasker

Jeg er godt fornøyd med folieposene, men har ofte lyst til å gi bort en flaske i all enkelhet. Hvor kan jeg få tak i tomme vinflasker?

Spør pent på nærmeste restaurant. Det gis ikke returpant på flasker med originaltappet vin, og disse flaskene blir som oftest bare returnert til Vinmonopolet uten at restauranten får returpant. Et annet alternativ er å gå innom nærmeste Vinmonopol. Ukurante flasker blir ikke benyttet på nytt, og disse kan man få gratis hvis man er heldig.

Stikkende lukt

Når jeg åpner en flaske vin, kjenner jeg en stikkende lukt. Hva er dette?

Det du kjenner er svovellukt. Svovel brukes i all vin for å drepe gjærceller og bevare vinen. Ved videre lagring vil svovelen omdannes til andre stoffer, og lukten vil forsvinne. Når vinen er forholdsvis fersk, bør man åpne flasken minst en time før servering, og helle vinen over på en karaffel. Svovel er et meget flyktig stoff, og fordamper lett. På denne måten vil svovellukten være borte når vinen serveres.

Uklar vin

Jeg har hatt på klarningsmiddel, men når jeg skal tappe vinen på flasker er den fortsatt uklar. Er vinen ødelagt?

Mest sannsynlig har det vært noe kullsyre igjen i vinen når klarningsmiddelet ble tilsatt. Det som da skjer er at små partikler fester seg til kullsyreblærene og blir med opp til overflaten. Når du er sikker på at all kullsyren er ute av vinbøtta, gjentar du bare klarningen. (Klarningsmiddelet kan du bestille her.)

Det bobler fortsatt

Hei! Jeg har hatt på gjærstopp, men det bobler fortsatt i gjærlåsen. Hva er galt?

Selve gjæringen stopper ganske umiddelbart, men vinen kan inneholde "gammel" kullsyre som nå slipper ut. Det kan være en fordel å vente 1-2 dager ekstra før klarningsmiddel tilsettes dersom du opplever dette.

Gamle etiketter

Hvordan fjerner man gamle etiketter?

Legg flaskene i varmt vann over natten, slik at etiketten dekkes av vannet. Et badekar egner seg godt. Ha i 4-5 spiseskjeer "ballong- og flaskerens" slik at flaskene rengjøres samtidig. Nå er det bare å plukke etikettene av flaskene. Skyll godt etterpå.

Minus- eller plussgrader?

Jeg har satt en vin som nå har gjæret akkurat så lenge som fremstillingsveiledningen angir. Vinen skal ha en oechlevekt på +25, men når jeg bruker oechlevekten viser den en verdi på -4. Hva har jeg gjort feil?

Du har ikke gjort noe feil. Vinen har nå gjæret helt ut slik at alt sukkeret er forbrukt. Du har altså fått maksimal alkoholverdi på vinen. For å få korrekt oechleverdi må vinen ettersøtes. Ettersøtingen er det siste som skal gjøres før vinen tappes over på flasker eller lignende. Man tapper gjerne litt vin av vinbøtta og rører sukkeret ut i denne vinen, som godt kan varmes forsiktig opp - enten i et vannbad eller i mikrobølgeovn. Pass bare på at vinen ikke koker. Når sukkeret er helt oppløst helles blandingen tilbake i vinbøtta, som så rystes godt. Beregn ca. 50 gram sukker per oechlegrad.

Får ikke ut kullsyren

Vinen min er ferdig gjæret, men jeg har problemer med å få ut all kullsyren. Har dere et godt råd?

Dersom man har badekar i huset, er et godt varmt vannbad løsningen. Følg fremstillingsveiledningen frem til du skal ha på klaringsmiddel. Sett så vinbøtta opp i badekaret, og fyll badekaret opp med 30-35 cm vann som holder ca. 40 grader. Skru av korken og legg et rent kelde over åpningen. La vinbøtta stå i dette vannbadet i 10-12 timer og tapp så ut vannet. Fyll nå kaldt vann i badekaret, og la dette stå til temperaturen i vinbøtta er under 20 grader. Deretter tar du vinbøtta ut av badekaret, tilsetter klarningsmiddel og fortsetter i henhold til fremstillingsveiledningen.

Druekonsentrat eller ei?

Bør jeg ha druekonsentrat i alle vinene jeg legger?

Druekonsentrat gjør i utgangspunktet alle viner bedre. Unntaket er viner som ikke vil bli lagret lenger enn 1-2 måneder før de konsumeres. For å få utbytte av druekonsentratet bør vinene lagres i minst 3 måneder. Ved slik lagring vil vinene få en tyngre karakter, fyldigere smak og en mer markant ettersmak. Ved å bruke druekonsentrat vil vinen også tåle lagringen bedre.

Mørk farge på hvitvinen

Jeg har akkurat satt en hvitvin, men det som er i vinbøtta har en ganske mørk farge. Har jeg fått feil vin?

Flere av våre hvitviner er ganske mørke i fargen med det samme de settes. Dette er helt naturlig, og fargen vil bli lysere i løpet av gjæringen. Når vinen er ferdig klarnet vil den ha riktig farge.

Vin i mat

Har dere noen praktiske råd i forbindelse med bruk av vin til matlaging?

Kjøp deg noen spesialposer for frysing av isbiter. Frys så ned litt vin av forskjellige typer (rødvin, hvitvin, sherry og portvin). Når du ønsker vin i sauser, marinader eller lignende, er det bare å ta opp så mange isbiter som du trenger.

Lagring i kjøleskap

Kan hvitvin lagres i kjøleskap?

Et kjøleskap er utmerket for lagring av vin, men det er ganske få viner som i utgangspunktet er ment å skulle drikkes ved denne temperaturen. En flaske hvitvin som har vært lagret i kjøleskapet, bør stå i romtemperatur minst 30 minutter før servering.

Pynt eller praktisk?

Hva er krympekapsler?

Krympekapsler er laget i krympeplast, og de plasseres på flasken for deretter å varmes opp ved hjelp av enten vanndamp eller en hårføner. Kapslene vil da krympe fast rundt flaskehalsen.

Lagring

Hvor lenge bør vinen lagres før servering?

Selv om all vin i utgangspunktet kan drikkes rett etter siste omstikking, bør vinen lagres for å oppnå det beste resultatet. Spesielt rødvin og portvin trenger lagring, her anbefaler vi minst 4-5 ukers lagring før servering.

Holdbarhet på poser

Hvor lang holdbarhet har vinen hvis jeg lagrer den på vinposer?

Vinen vil ha en holdbarhet på minst 6 måneder, men vår erfaring er at vinen holder seg fint i opptil 2 år.

Stormgjæring

Nå har jeg opplevd stormgjæring 3 ganger med rødvin. Hva kan jeg gjøre for å hindre dette?

For å gardere deg mot stormgjæringen, kan du vente med litt av sukkeret til vinen har gjæret en stund. Ta for eksempel til side 1 kilo sukker, og tilsett dette først etter 3 dagers synlig gjæring. Du kan også la gjæringen starte ved en lavere temperatur, for eksempel 16-17 grader. Etter 4-5 dagers gjæring settes så vinen på en plass hvor det er litt høyere temperatur.

Sette vin på badet?

Kan vinbøtta settes på badet når vi har varmekabler i gulvet?

Dette er et meget aktuelt spørsmål. Svaret er nei, vinbøtta må aldri stå direkte på gulv med varmekabler. Det blir så varmt i bunnen av vinbøtta at gjærcellene dør. Bruk en bunke med aviser (minst 3-4 cm) som isolasjon, eller enda bedre, skaff en isoporplate med minst 4 cm. tykkelse.

Merk at det ikke bør være for varmt på badet.

Vin med lite sukker

Hvilke av deres produkter inneholder minimale mengder sukker?

Hei. De viner som vil inneholde minst sukker etter ferdig gjæring er de tørre vinene. Mest mulig sukker er blitt gjæret bort i disse. Dette er normalt hvite viner.

Du kan sortere vinene på tørrhet i venstremenyen eller klikke på følgende lenke: http://vinklubben.no/bordvin.html?soethet=11

Lagring på ballong

Kan vinen lagres på ballong?

For lagring på ballong kreves det at:
1) Ballongen må være av glass, ikke av plast.
2) Ballongen må være så full som mulig, slik at mengden luft i ballongen begrenses til et minimum.
3) Ballongen må være helt tett. Når man rister på ballongen med korken på, skal det ikke være antydning til at det pipler vin ut fra korken.

Hvis alle disse tre betingelsene er oppfylt kan du lagre på ballong, men vi anbefaler likevel glassflasker for lagring over lengre tid.

Vinen gjærer ikke

Jeg har nettopp satt vin, men den gjærer ikke. Hva har jeg gjort galt?

Det er tre ting som kan være årsak til at det ikke gjærer.
1) For lite næring til gjæren.
2) Dårlig gjær (dette er en sjelden årsak).
3) En plutselig senking av temperaturen.

Selv om temperaturen er korrekt, kan man først prøve en vanlig omstikking. Dersom dette ikke hjelper, tilsettes først en halv pose gjærnæring. Dersom heller ikke dette hjelper er det beste å starte en ny gjæring. Tapp ca 5 dl av mosten over i en beholder (et norgesglass er bra) på minst en liter. Tilsett et par spiseskjeer sukker og en pose vingjær. La dette stå i romtemperatur uten lokk til det starter å gjære. Dette ser man ved at det dannes godt med skum på toppen. Når gjæringen er godt i gang, slås alt tilbake i mosten.

Baileys

Hvordan lager jeg Baileys?

Du kan kjøpe Irish Cream Essens som du blander med likørbase (sukker) litt fløte for en rundere smak og sprit.

Se våre essenser her: http://vinklubben.no/sprit/essenser.html