BRUKSANVISNING FOR HETVINER (14-17 %)
Aprikosvin - Ferskenvin – Fikenvin – Rabarbravin – Blåbærvin – Kiwivin – Vermouth (og andre hetviner)
1. Kannen med vinkonsentrat og 10 liter kaldt vann helles på ballongen. Skyll kannen med litt av dette vannet. Få med eventuelt bunnfall i kannen. Dersom det skal tilsettes druekonsentrat gjøres dette nå.
Husk å trekke fra 600 gram sukker pr. kilo druekonsentrat.
2. Løs opp 4 kg sukker i 8 liter varmt vann og hell det i ballongen når temperaturen er ca 25 grader.
3. Hell innholdet av pose A direkte på ballongen når temperaturen i ballongen er 18-22 grader. Rist forsiktig slik at alt blir fordelt.
4. Sett på gummihette/kork og gjærlås (husk vann i gjærlåsen). Ballongen plasseres nå i et rom med temperatur mellom 18-22 °C, og gjæringen vil starte i løpet av 48 timer. Dersom vinen gjærer kraftig (stormgjæring) tar du gjærlåsen av og setter vinen på et kjøligere sted. Når stormgjæringen tar slutt setter du på gjærlåsen (kan vare i 2-3 dager). Rist ballongen kraftig en gang daglig under hele gjæringsforløpet.
5. Etter 3 dagers gjæring oppløses 1 kg sukker i varmt vann (0,5 liter) og tilsettes ballongen
6. Etter 10-21 dager, eller når det kommer 1-2 blopp i gjærlåsen pr. minutt, måles vinens oechslevekt. Er vinen for søt (for høy verdi på oechslevekten), lar du gjæringen fortsette, ellers tilsettes pose B direkte på ballongen som ristes godt. Sett på gjærlåsen og sett vinen til avgjæring i 2-4 døgn. Rist ballongen kraftig 3 ganger daglig for å få kullsyren ut av vinen. Dette er viktig da kullsyren kan hindre vinen i å bli klar. Ved optimale forhold kan du være så heldig at vinen allerede er ferdig gjæret etter 7-10 dager. Dette kan du kontrollere ved hjelp av oechslevekten.
7. Når vinen ikke bruser mer lar du den stå i ro 10-12 timer slik at bunnfallet legger seg. Deretter stikkes vinen om i en ren ballong uten å få med bunnfallet. Tilsett nå pose C i vinen og rist ballongen godt. Etter en time tilsettes så pose D og ballongen ristes en gang til. Sett på gummihette og gjærlås. Sett nå ballongen til klarning, så kaldt som mulig, og så høyt at omstikking kan skje uten å flytte ballongen.
8. Etter 4-5 dager stikkes vinen om til en ren ballong uten å få med bunnfallet. Ballongen skal nå stå i ro uten vann i gjærlåsen i 5-6 dager (vinen klarnes).
9. Når vinen er helt klar er den ferdig til å drikkes/tappes på flasker.
10. Etterbehandling: Er vinen for sur kan du tilsette 1-2 gram sukker PR. liter vin. 50 gram sukker på hele ballongen tilsvarer cirka 1 oechslegrad.
Er vinen for søt kan du tilsette sitronsyre eller vinsyre etter smak, dog høyst 20-30 gram pr 28-30 flasker vin.
Anbefalte oechslegrader :
Aprikosvin | +15 til +30 |
Ferskenvin | +30 til +40 |
Fikenvin | +15 til +25 |
Rabarbravin | +20 til +25 |
Blåbærvin | +20 til +25 |
Jordbærvin | +25 til +35 |
Kiwivin | +30 til +40 |
Sherry | +8 til +15 |
Vermouth | +5 til +15 |
Campari | +5 til +15 |
Portvin | +15 til +25 |
Kirsebærvin | +20 til +30 |
Innholdsdeklarasjon :
Nettovolum 1 liter
Vinkonsentratene er fremstilt av friske og sunne drue- og fruktsafter.
OBS : Eventuelt bunnfall i kannen er vinsyre som er viktige smaksstoffer. Sørg for å få med alt dette over i ballongen.
Pose A : Vingjær og gjærnæring
Pose B : Gjærstopp (svovel E244 og kaliumsorbat E202)
Pose C og D : Klaringsmiddel