Left Fortsett å handle
Din ordre

Du har ingen produkter i din handlekurv

Gjør vinen mer smakfull:
149,00 kr 169,00 kr
149,00 kr 169,00 kr

BRUKSANVISNING FOR 7-DAGERS VIN - Bordviner (11-13 %)

1. Kannen med vinkonsentrat og 12 liter lunkent vann (20-25 °C) helles på ballongen/vinbøtta. Skyll kannen med litt av dette vannet. Få med eventuelt bunnfall i kannen. Dersom det skal tilsettes druekonsentrat gjøres dette nå.

Husk å trekke fra 600 gram sukker pr. kilo ekstra druekonsentrat.

2. Løs opp 4 kg sukker i 4 liter varmt vann  og hell det i ballongen/vinbøtta når temperaturen er ca 25 grader.

3. Hell innholdet av pose A direkte på ballongen/vinbøtta når temperaturen i ballongen/vinbøtta er 22-25 grader. Rist forsiktig slik at alt blir fordelt.

4. Sett på gummihette/kork og gjærlås (husk vann i gjærlåsen). Ballongen/vinbøtta plasseres nå i et rom med temperatur mellom 22-25 °C, og gjæringen vil starte i løpet av 24 timer. Dersom vinen gjærer kraftig (stormgjæring) tar du gjærlåsen av og setter vinen på et kjøligere sted. Når stormgjæringen tar slutt setter du på gjærlåsen (kan vare i 2-3 dager). Rist ballongen/vinbøtta kraftig en gang daglig under hele gjæringsforløpet.

5. Etter 2 dagers gjæring fylles ballongen/vinbøtta opp med lunkent vann (20-25 °C), slik at totalvolumet er ca 22 liter.

6. Etter 3-5 dager, når det kommer 1-2 blopp i gjærlåsen pr. minutt, måles vinens oechslevekt. Denne skal nå være fra -5 til 0. Er vinen for søt (for høy verdi på oechslevekten), lar du gjæringen fortsette, ellers tilsettes pose B direkte på ballongen/vinbøtta som rystes kraftig. Sett på gjærlåsen og sett vinen i ro 24 timer.

7. Stikk om vinen til en ren ballong/vinbøtte. Vinen skal nå rystes tom for kullsyre. Ryst kraftig til det ikke bruser lengre.

8. Tilsett nå pose C i vinen og rist ballongen/vinbøtta godt. Etter en time tilsettes så pose D og ballongen/vinbøtta ristes en gang til. Sett på gummihette og gjærlås. Sett nå ballongen/vinbøtta til klarning, så kaldt som mulig, og så høyt at omstikking kan skje uten å flytte ballongen/vinbøtta.

9. Etter et par dager stikkes vinen om til en annen ballong/vinbøtte uten å få med bunnfallet.

10. Når vinen er helt klar er den ferdig til å drikkes/tappes på flasker.

11. Etterbehandling: Er vinen for sur kan du tilsette 1-2 gram sukker PR. liter vin. 50 gram sukker på hele ballongen tilsvarer cirka 1 oechslegrad.

Er vinen for søt kan du tilsette sitronsyre eller vinsyre etter smak, dog høyst 20-30 gram pr 28-30 flasker vin.

Noen råd og tips for vinlegging

DU TRENGER ... følgende utstyr for å legge din egen vin

Vinballong eller gjæringsbøtte (glass eller plast), gjærlås og hevert. I tillegg til dette bør du også ha korker, korkebanker, oechslevekt, en ekstra ballong/bøtte for omstikking og et spesialmiddel for rensing av ballonger og flasker.

FØRSTE BUD... for en vellykket vinlegging er at utstyret er helt rent. Til dette bør det benyttes ballong-og flaskerens. Vanlig oppvaskmiddel bør ikke brukes. da dette kan ødelegge vinen. Husk å skylle godt i kaldt vann. Husk rengjøring av utstyr både før og etter bruk.

LEKKASJE ...Under gjæringen må en sjekke at det er helt tett mellom kork og ballong. Dersom det er lekkasje vil en ikke registrere gjæringen i gjærlåset. Det oppstår meget ofte situasjoner hvor våre kunder mener at gjæringen ikke kommer i gang, eller at den stopper helt opp etter en stund. I de fleste tilfelle skyldes dette at trykket i ballongen tar letteste vei ut, og ikke gjennom gjærlåsen slik at en registrerer gjæringen. Dersom du har mistanke om dette bør du gjøre følgende : Rist lett på ballongen. og legg deretter øret il korken. Dersom det er lekkasje vil du høre at luften slipper ut.

Ved meget LANGSOM GJÆRING tappes vinen om til en ny ballong.

Ved LAGRING av vinen over lengre tid bør en alltid tappe den over på flasker. Vin som blir lagret på ballong/vinbøtte vil ofte bli utsatt for oksydering på grunn av for stor oksygenmengde i ballongen/vinbøtta. Ved lagring på flasker bør en ha flaskene liggende slik at vinen dekker korken. På denne måten vil en hindre at korkene tørker ut.

PYNTEKAPSLER...Ved slik lagring kan det være en fordel å ha pyntekapsler på flaskene. Ved å bruke kapsler av forskjellig farve kan en lett skille mellom ulike viner, samtidig som dette er meget dekorativt og gir et profesjonelt inntrykk.

VINKORKER av silikon skal ikke i vann, men de uten silikon skal ligge i varmt vann en halv time før de settes i flaskene. Dette for å gjøre korkene myke slik at en korkebanker kan benyttes. Korkene må ikke kokes. Åpnes en flaske som kun har vært lagret i kort tid vil en i enkelte tilfelle kunne kjenne en svak svovellukt Dette er helt normalt, og betyr ikke at vinen er dårlig. Hell vinen over på en karaffel eller en annen flaske, og la vinen stå uten kork en stund. Svovel er meget flyktig og lukten vil forsvinne på denne måten. Ved lengre lagring vil dette problemet ikke oppstå.

DRUEKONSENTRAT

For å få en fyldigere vin og samtidig få et bedre resultat ved lengre lagring kan en tilsette druekonsentrat. Det eneste en må huske på er å minske sukkermengden med 600 gram per kilo ekstra druekonsentrat.

Rød druekonsentrat til: Rødvin (m/u bær), Kirsebærvin, Rosévin, Sherry, Portvin, Blåbærvin

Hvit druekonsentrat til: Alle hvitviner, Aprikosvin, Plommevin, Fikenvin, Eplevin, Rabarbravin, Kiwivin, Ferskenvin, Sitron aperitif og Hvit Vermouth.

 

Anbefalte oechlegrader :

 

Rosévin              +1 til +5

Hvitvin                -5 til +3