0 varer

Du har ingen varer i handlekurven

Vinklubben Scala

Telefon : 23141570 (man-fre 09:00-14:00)
Tilbake til forrige side

Zoom Oechlevekt

Klikk på bildet for å se stort bilde

Oechlevekt

Bli den første som omtaler dette produktet

Tilgjengelighet: På lager

Måler sukkerinnoldet i vin eller øl

Tilgjengelighet: På lager

kr 49,00

Fransk hvitvin Chablis

Detaljer

Oechlevekten, eller hydrometeret som den også kalles, er et viktig hjelpemiddel ved øl- og vinlegging. Ved korrekt bruk måler den enkelt sukker-innholdet i vin eller øl. La vekten flyte fritt i væsken (i f. eks. et målebeger) og les av verdien slik illustrasjonen viser. Verdien på den hvite skalaen er plussgrader, mens den sorte skalaen viser minusgrader). Jo søtere vin, desto høyere plussverdi.

 

Oechlevekten (kallas også hydrometer, saccarometer eller gjærmåler) er en flytevekt (areometer) som brukes for å måle en væskes spesifike vekt (densitet). Med en oechlevekt kan du enkelt se om bryggen gjærer eller ei, om den har gjæret ferdig og hvor mye alkohol du kan få.

 

SLIK FUNGERER OECHLEVEKTEN

Oechlevekten er en av de viktigste og mest nyttige verktøyene for hjemmebrygging. Den måler den spesifikke vekten av væsker som består av vann, sukker og / eller alkohol. Vann har tetthet 1,0 g / ml , alkohol er lettere enn vann og har densitet 0,79 g / ml, og sukkerløsninger er tyngre enn vann (høyere densitet).

Målerens skala er gradert i  hva vi kaller oechsle (gjærverdi). Du får denne vekten hvis man fjerner nummeret '1' fra egenvekten og ignorerer desimaltegnet. Der egenvekt på 1.005 tilsvarer 5 og 0.993 er -7.

Under gjæringen konsumeres sukker og alkohol produseres, med det resultatet at væskens egenvekt avtar. Før gjæringen er i gang (dvs. når væsken inneholder mye sukker) flyter måleren høyt, og du får en høy plussverdi (hvit skala). Deretter, når gjæringen gradivs skjer får du lavere og lavere verdier. Se veiledningen for din vin- eller ølsats hvilke verdier som er anbefalt.

Den opprinnelige mengden sukker bestemmer styrken av den ferdige vin eller øl. Jo mer sukker, jo høyere alkohol i det ferdige produkt. Den endelige mengde sukker bestemmer søtheten av det ferdige produkt. Dette kan du sjekke med en oechlevekt
.

 

OECHLEVEKTEN KAN BRUKES TIL Å:

- måle sokkerinnholdet i satsen eller bryggen

- kontrollera gjæringsforløpet

- kontrollera att vinen eller ølet er ferdiggjæret

- beregne etter en tabell alkoholinnholdet som er produsert under gjæringen

- avgjørr hvor mye sukker som skal tilsettes for å få et visst alkoholinnhold

-justera sluttsødmen på ferdige viner, spesielt dessertviner og hetviner

 

SLIK BRUKER DU OECHLEVEKTEN:

1. Rengjør oechlevekten og måleglasset nøye innen de brukes.

2. Hell væsken i et 100 ml måleglass eller liknende og senk ned oechlevekten forsiktig slik at den flyter fritt.

Obs! Ikke bruk en plastbeholder til å måle i.

Snurr oechlevekten noen ganger for å bli kvitt eventuelle luftbobler og sørge for at den ikke berører flaskens side, noe som kan føre til feilavlesninger.

Det er væskeoverflaten som viser verdien på skalaen. Les av i øyehøyde, se fig.

Tredje Skalaen går fra -15 (svart del) og 0-120 (hvite delen).

Temperaturen på væsken bør være 20°C, slik måleren angir. For hver 5°C temperaturen overstiger 20°C, øk avlesningen med '1' og vice versa. Variasjoner innenfor ± 5°C er irrelevant for resultatet.

 

FORUTSETNINGER VED MÅLING MED OECHLEVEKT:

1. Pass på at alle ingredienser, spesiellt sukkeret, er godt blandet før målingen skjer.

2. Kontrollere oechlevekten nøye ved å teste den i vann. Måleren skal da ved en temperatur på 20°C vise 0. Viser den f.eks. +2 ska du trekke fra 2 ved hver avlesning, viser den -2 skal du legge til 2.

Eksempel: Oechlevekten i vann viser 2 istedetfor 0 og når du måler satsen vises verdien 88. Ettersom måleren viste 2 grader for mye må disse trekkes fra målt verdi, dvs 88-2=86.

 

EKSEMPEL PÅ HVORDAN OECHLEVEKTEN KAN BRUKES:

a) Hvor mye alkohol har jeg fått?

Den opprinnelige oechlevekten (før gjæring) er 80. Etter gjæring er verdien -5. Forskjellen er 85. Du ser på tabellen ved 85 at du da har 11,3 volumprosent.

Hvis opprinnelig verdi er +95 og du etter gjæringen får +25 blir dermed forskjellen 70. Du ser i tabellen på verdien 70 og ser at du får 9,2 volumprosent.

Når man snakker om øl brukes vektprosent for å uttrykke alkoholstyrke .

b) Hvor mye sukker bør jeg bruke? (Gjelder for de som lager vin av frukt, bær eller juice).

Du har 12 liter sats som før gjæringen viser en verdi på 40,1. I tabellen vil du se at det tilsvarer 110 g sukker / liter. Du tilsetter 1320 gram sukker til 12 liter sats (121. X 110 g / l) . Hvis du gjærer dette til 0, får du ca 5,1 volumprosent alkohol. Ordinær bordvin har et alkoholinnhold på omtrent 10 volumprosent. Hvis du ser på skjemaet vil du se at den opprinnelige sødme må være 75, som igjen tilsvarer 202 g sukker / liter.

Hvor mye sukker du trenger å tilsette, regner du ut ved først å multiplisere 12 liter med 202 g/liter, noe som gir 2424 g sukker. Så mye sukker må det derfor være for å få 10 volumprosent. Så du må tilsette 2424-1320 = 1104 g sukker, dvs. ca 1,1 kg.

Skal du lage en hetvin, skal alkoholinnholdet ligge mellom 14 og 16 volumprosent, og da har du den opprinnelige sødmen være mellom 105 og 120.

c) Når er brygget ferdiggjæret?

Oechlevekten skal vise rundt 0 eller under (svart skala), og verdien vil være uendret på to målinger med minst to dagers mellomrom. Uendret oechleverdi betyr at gjæringen har stoppet.

 

NOEN VERDIER VED ULIKE VINSORTER:

(se anbefalte verdier i respektive bruksanvisninger først)

Bordvin Hetvin    Tørr eller søt
Rødvin -5 til 0 Hit Vermouth +10 til +20 Tørr -7 til -2
Hvitvin 0 til +5 Rød Vermouth +15 til+30 Halvtørr -2 tll +2
Rosé -2 til +3 Sherry +10 til+25 Søt +2 tll +7
  Kirsebær +20 til +35 Søt hetvin +10 til +35
  Portvin +15 til+25  
  Muskatell +25 til +35  
  Madeira +20 til +25  

Tilleggsinformasjon

Varekode oechl
Sødme
Oechslevekt
Serveringstemperatur
Antall liter

Produkttagger

Bruk mellomrom for å skille tagger. Omgi setninger med apostrof (').

Skriv din egen omtale

Kun registrerte brukere kan skrive anmeldelser. Vennligst, log in or register

Etiketter

Vi har etiketter for de fleste viner. Se her
Produktbeskrivelse

Detaljer

Oechlevekten, eller hydrometeret som den også kalles, er et viktig hjelpemiddel ved øl- og vinlegging. Ved korrekt bruk måler den enkelt sukker-innholdet i vin eller øl. La vekten flyte fritt i væsken (i f. eks. et målebeger) og les av verdien slik illustrasjonen viser. Verdien på den hvite skalaen er plussgrader, mens den sorte skalaen viser minusgrader). Jo søtere vin, desto høyere plussverdi.

 

Oechlevekten (kallas også hydrometer, saccarometer eller gjærmåler) er en flytevekt (areometer) som brukes for å måle en væskes spesifike vekt (densitet). Med en oechlevekt kan du enkelt se om bryggen gjærer eller ei, om den har gjæret ferdig og hvor mye alkohol du kan få.

 

SLIK FUNGERER OECHLEVEKTEN

Oechlevekten er en av de viktigste og mest nyttige verktøyene for hjemmebrygging. Den måler den spesifikke vekten av væsker som består av vann, sukker og / eller alkohol. Vann har tetthet 1,0 g / ml , alkohol er lettere enn vann og har densitet 0,79 g / ml, og sukkerløsninger er tyngre enn vann (høyere densitet).

Målerens skala er gradert i  hva vi kaller oechsle (gjærverdi). Du får denne vekten hvis man fjerner nummeret '1' fra egenvekten og ignorerer desimaltegnet. Der egenvekt på 1.005 tilsvarer 5 og 0.993 er -7.

Under gjæringen konsumeres sukker og alkohol produseres, med det resultatet at væskens egenvekt avtar. Før gjæringen er i gang (dvs. når væsken inneholder mye sukker) flyter måleren høyt, og du får en høy plussverdi (hvit skala). Deretter, når gjæringen gradivs skjer får du lavere og lavere verdier. Se veiledningen for din vin- eller ølsats hvilke verdier som er anbefalt.

Den opprinnelige mengden sukker bestemmer styrken av den ferdige vin eller øl. Jo mer sukker, jo høyere alkohol i det ferdige produkt. Den endelige mengde sukker bestemmer søtheten av det ferdige produkt. Dette kan du sjekke med en oechlevekt
.

 

OECHLEVEKTEN KAN BRUKES TIL Å:

- måle sokkerinnholdet i satsen eller bryggen

- kontrollera gjæringsforløpet

- kontrollera att vinen eller ølet er ferdiggjæret

- beregne etter en tabell alkoholinnholdet som er produsert under gjæringen

- avgjørr hvor mye sukker som skal tilsettes for å få et visst alkoholinnhold

-justera sluttsødmen på ferdige viner, spesielt dessertviner og hetviner

 

SLIK BRUKER DU OECHLEVEKTEN:

1. Rengjør oechlevekten og måleglasset nøye innen de brukes.

2. Hell væsken i et 100 ml måleglass eller liknende og senk ned oechlevekten forsiktig slik at den flyter fritt.

Obs! Ikke bruk en plastbeholder til å måle i.

Snurr oechlevekten noen ganger for å bli kvitt eventuelle luftbobler og sørge for at den ikke berører flaskens side, noe som kan føre til feilavlesninger.

Det er væskeoverflaten som viser verdien på skalaen. Les av i øyehøyde, se fig.

Tredje Skalaen går fra -15 (svart del) og 0-120 (hvite delen).

Temperaturen på væsken bør være 20°C, slik måleren angir. For hver 5°C temperaturen overstiger 20°C, øk avlesningen med '1' og vice versa. Variasjoner innenfor ± 5°C er irrelevant for resultatet.

 

FORUTSETNINGER VED MÅLING MED OECHLEVEKT:

1. Pass på at alle ingredienser, spesiellt sukkeret, er godt blandet før målingen skjer.

2. Kontrollere oechlevekten nøye ved å teste den i vann. Måleren skal da ved en temperatur på 20°C vise 0. Viser den f.eks. +2 ska du trekke fra 2 ved hver avlesning, viser den -2 skal du legge til 2.

Eksempel: Oechlevekten i vann viser 2 istedetfor 0 og når du måler satsen vises verdien 88. Ettersom måleren viste 2 grader for mye må disse trekkes fra målt verdi, dvs 88-2=86.

 

EKSEMPEL PÅ HVORDAN OECHLEVEKTEN KAN BRUKES:

a) Hvor mye alkohol har jeg fått?

Den opprinnelige oechlevekten (før gjæring) er 80. Etter gjæring er verdien -5. Forskjellen er 85. Du ser på tabellen ved 85 at du da har 11,3 volumprosent.

Hvis opprinnelig verdi er +95 og du etter gjæringen får +25 blir dermed forskjellen 70. Du ser i tabellen på verdien 70 og ser at du får 9,2 volumprosent.

Når man snakker om øl brukes vektprosent for å uttrykke alkoholstyrke .

b) Hvor mye sukker bør jeg bruke? (Gjelder for de som lager vin av frukt, bær eller juice).

Du har 12 liter sats som før gjæringen viser en verdi på 40,1. I tabellen vil du se at det tilsvarer 110 g sukker / liter. Du tilsetter 1320 gram sukker til 12 liter sats (121. X 110 g / l) . Hvis du gjærer dette til 0, får du ca 5,1 volumprosent alkohol. Ordinær bordvin har et alkoholinnhold på omtrent 10 volumprosent. Hvis du ser på skjemaet vil du se at den opprinnelige sødme må være 75, som igjen tilsvarer 202 g sukker / liter.

Hvor mye sukker du trenger å tilsette, regner du ut ved først å multiplisere 12 liter med 202 g/liter, noe som gir 2424 g sukker. Så mye sukker må det derfor være for å få 10 volumprosent. Så du må tilsette 2424-1320 = 1104 g sukker, dvs. ca 1,1 kg.

Skal du lage en hetvin, skal alkoholinnholdet ligge mellom 14 og 16 volumprosent, og da har du den opprinnelige sødmen være mellom 105 og 120.

c) Når er brygget ferdiggjæret?

Oechlevekten skal vise rundt 0 eller under (svart skala), og verdien vil være uendret på to målinger med minst to dagers mellomrom. Uendret oechleverdi betyr at gjæringen har stoppet.

 

NOEN VERDIER VED ULIKE VINSORTER:

(se anbefalte verdier i respektive bruksanvisninger først)

Bordvin Hetvin    Tørr eller søt
Rødvin -5 til 0 Hit Vermouth +10 til +20 Tørr -7 til -2
Hvitvin 0 til +5 Rød Vermouth +15 til+30 Halvtørr -2 tll +2
Rosé -2 til +3 Sherry +10 til+25 Søt +2 tll +7
  Kirsebær +20 til +35 Søt hetvin +10 til +35
  Portvin +15 til+25  
  Muskatell +25 til +35  
  Madeira +20 til +25  
Tilleggsinformasjon

Tilleggsinformasjon

Varekode oechl
Sødme
Oechslevekt
Serveringstemperatur
Antall liter
Produkttagger

Produkttagger

Bruk mellomrom for å skille tagger. Omgi setninger med apostrof (').

Produktomtaler

Skriv din egen omtale

Kun registrerte brukere kan skrive anmeldelser. Vennligst, log in or register

Ekstra

Etiketter

Vi har etiketter for de fleste viner. Se her
Flipbook
GRATIS vinsett

Rød druekonsentrat